Arkitektur i Brasilien

Brasiliansk arkitektur bjuder på mycket att inspireras och fascineras av, med prisbelönta arkitekter som Oscar Niemeyer, Lucio Costa och Paulo Mendes da Rocha, som alla står bakom otroliga byggnader runt om i Brasilien och Sydamerika. När det kommer till arkitektur och design av byggnader har Sydamerika alltid varit en föregångare med innovativa lösningar och den anrika Inkakulturen i ryggen, vilken på många sätt har färgat den moderna arkitekturen.
Oscar Niemeyers böljande former

En av Brasiliens absoluts främsta arkitekter är utan tvekan Oscar Niemyer, född i Rio de Janeiro 1907 och död i samma stad 2012, vid 104 års ålder. Det första stora provet på hans originalitet och nytänkande arkitektur är fritidsanläggningen Pampulha utan för Belo Horizonte, som med sitt klubbhus, restaurang och kyrkan San Franciscos asymmetriska bågformer visade världen att Niemeyer var en arkitekt utöver det vanliga. Niemyer var även av huvudarkitekterna för Brasiliens huvudstad Brasilia, och tillsammans med Wallace Harrison skapade han FN:s högkvarter i New York, vilket invigdes 1951. Niemeyer har genomgående visat prov på djärv formfantasi med böljade former, nytänkande design och banbrytande val av material.

Aerial view of the Christ, The Redeemer Monument and the Corcovado Mountain in Rio de Janeiro, Brazil. One of the Seven Wonders of the World the monument is a must-go spot do travelers upon visiting Rio. Along with the beautiful statue the view of the Corcovado is breathtaking with the Sugarloaf Mountain and the Botafogo Bay among some of the places you can see from up there.
Skyskrapor i Brasilien

Det finns gott om höga byggnader i Brasilien, många av dem med spektakulär arkitektur. Mirante do Vale är en skyskrapa på 170 meter i Sao Paulo, som med sina 51 våningar fram till 2014 var den högsta skyskrapan i Brasilien. Idag är den högsta byggnaden i Brasilien Millenium Palace, en imponerande byggnad på 177.3 meter som även är den högsta byggnaden i hela Sydamerika. Med sina mjukt svängda kanter är det en praktfull byggnad som till största delen består av kontor. På samma sätt som målare, byggjobbare och elektriker i Stockholm behöver jobba hårt för att skapa den här typen av byggnader har brasilianska arkitekter ett nära samarbete med byggnadsindustrin när det kommer till att skapa nya skyskrapor runt om i landet. Brasilien har gjort det till en sport att skapa skyskrapor som både är höga, snygga och samtidigt arkitektoniskt intressanta och nytänkande, vilket gör landet till en föregångare inom den här genren. Världens högsta skyskrapa är dock fortfarande Burj Khalifa i Dubai med sina otroliga 828 meter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight