Kasper Salin-pris och Kasper Kalkon-pris

Samtidigt som Sveriges mest prestigefulla arkitekturpris Kasper Sahlin-priset delas ut kommer Facebookgruppen Arkitektupproret dela ut sitt Kalkon-pris. Priset har tillkommit som en protest mot det moderna byggandet. Genom att gruppens 12000 medlemmar lägger sin röst på något av de nominerade bidragen ska en vinnare utses. Hittills har ungefär 1000 röster lagts. Arkitektupproret är skapat av arkitekturintresserade personer som känner avsmak för den modernistiska stilen med sina geometriska former, funktionalitet och enkelhet. Sigvald Freylander som sitter i styrelsen för Arkitektupproret drar fram Berlin som ett positivt exempel på hur byggandet i Sverige skulle kunna se ut.

Årets fulaste byggnad ska utses

Sivald Freylander kallar Sverige för en bortglömd avkrok och hänvisar till Berlin som ett exempel på framgångsrikt byggande där hela kvarter byggs i gammal stil.I gruppen lyfts internationellt byggande fram för att visa på goda exempel, men i Sverige går det inte att hitta några sådana goda exempel menar Sigvald Freylander. Även Sveriges fulaste byggnad får pris med Kasper Kalkon-priset, då ska arkitektbranschen och journalister bjudas in till prisutdelning. Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, tycker gruppens engagemang för arkitektur och stadsbyggande är bra men säger samtidigt att han tycker det är tråkigt att tonen är så aggressiv att det är svårt att föra en dialog med gruppen.

Är Kasper Kalkon-priset populistiskt?

Man kan ana ett stråk av reaktionär populism i Arkitektupproret. Inläggen på Arkitektupprorets Facebooksida uppmanar till handling och har en ibland mycket hetsig ton. Bland annat uppmanas medlemmarna att agera mot förfulningen av våra städer. I ett inlägg deklareras att gruppen ska bli en förening: “Det behövs en motkraft mot de som kallar sig folkvalda och som just nu i rasande takt river landets kulturarv.” När man läser inläggen på sidan är det lätt att ana att gruppens medlemmar tycker det var bättre förr. Vid vilken punkt i tiden som arkitekturen och stadsbyggandet var optimalt är dock svårt att få någon klarhet i.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight