Några av Sveriges vackraste byggnader

Det är omöjligt att avgöra vilka som är de vackraste byggnaderna i Sverige och alla svenskar har nog sina egna förslag. Det finns dock en hel del doldisar, som är mindre kända för allmänheten. Ofta utlyser olika kommuner tävlingar, för att ta reda på vilka som är kommunens vackraste byggnader. Mindre smickrande, utlyses ofta även de fulaste byggnaderna. Här kommer några av de doldisar som går att besöka i vårt avlånga land.

Hirschska huset

Hirschska huset i Sundsvall har röstats fram som kommunens vackraste byggnad. Det är inte konstigt att förstå varför, när man står framför den anrika gamla byggnaden. Idag innehåller huset bostäder och andra affärslokaler. Den som blir sugen på att flytta till Sundsvall gör klokt i att snarast anlita en mäklare som kan sitt Sundsvall och planera en visit. Huset utsågs till byggnadsminne 1996 och är idag en av Sundsvalls ikoner inom arkitekturen. Sundsvall har även röstats fram till Sveriges vackraste stad, av Arkitektupproret.

Strykjärnet

Genom Norrköping flyter Motala ström och mitt i den står byggnaden “Strykjärnet”. Huset byggdes 1916 och är uppförd i klassicistisk stil av arkitekten Folke Bensow. Namnet kommer föga förvånande av formen som byggnaden har, vilken liknar just ett strykjärn. Man valde att bygga huset i Strömmen, då det var ont om ledig mark att använda vid tidpunkten då huset byggdes. Norrköping är dessutom en gammal textilstad, vilket ger namnet ännu mer trovärdighet. Det är en mäktig upplevelse att gå förbi huset och se vattnet strömma mot denna vackra byggnad.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight