Arkitektur och kända byggnader

Att jobba som arkitekt är ett mycket ärofyllt yrke. Det är ett yrke där man kan sätta sin prägel på samhället. Det kan exempelvis vara så att man ritar ett stort och känt hus som står i flera hundra år. Men det kan också vara så att man ritar ett standardhus som säljs över hela världen. Detta gör att man kan lämna efter sig ett arv i samhället. Därför kommer denna artikel gå igenom vad en arkitekt gör, samt också presentera ett par kända byggnader och arkitekterna som ritade dessa.

Vad är en arkitekt?

Det är först och främst viktigt att förstå vad en arkitekt gör. Kort och gott kan man säga att arkitekter ritar och planerar olika typer av hus och byggnader. När man jobbar som arkitekt är det också vanligt att man jobbar nära företag som https://www.villatakexperten.se/ då de är experter inom tak. Som arkitekt är man nämligen inte expert inom allt när det kommer till bygge av hus och lägenheter, utan man behöver ha en nära dialog experter inom både tak, isolering och el exempelvis.

Kända byggnader och arkitekterna bakom

En av de mest kända byggnaderna i Sverige är Turning Torso och finns i Malmö. Byggnaden är ett höghus med 54 våningar och är 190 meter högt. Huset är ritat av den spanska arkitekten Santiago Calatrava. Malmö Stad välkomnade idén kring en unik byggnad och det har nu blivit ett av Malmös landmärken.

En annan känd byggnad är Eiffeltornet som står i Paris och är 324 meter högt. Tornet ritades av en fransk man vid namn Gustave Eiffel som också tog hjälp av Maurice Koechlin och Emile Nouguier. Gustave Eiffel har också ritat en mängd andra byggnader, bland annat posthuset i Ho Chi Minh City, Vietnam.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight