Bauhausskolan – modernistiska stilbildare

Den så kallade Bauhausskolan har haft en enorm påverkan på de flesta konstarter: från musik och måleri till arkitektur och möbelsnickeri. Skolans grundare Walter Gropius var själv arkitekt och hans ambition med skolan var att sammanfoga alla konstformer i en. Bauhausskolan startades i Weimar, Tyskland 1919 men flyttade sedan vidare till Dessau och sedan till Berlin för att 1933 tvingas slå igen portarna under tryck från nazistpartiet i Tyskland. Nazisterna klassade Bauhausskolan som ett ”center för kommunistisk intellektualism”. Bauhausrörelsens påverkan upphörde dock inte i och med det, utan snarare tvärtom. Då en stor del av eleverna på skolan hade judisk bakgrund och flydde Tyskland så blev det snarare så att Bauhausidéerna spreds snabbare och bättre genom att de hamnade på olika ställen runt om i världen och influerade andra.

Bauhausarkitekturen utmärker sig genom att vara funktionalistisk med en genomgående känsla för geometri. Det är en avskalad stil som strävar efter en perfekt balans mellan symmetri och asymmetri där det inte finns plats för onödiga utsmyckningar. De geometriska formerna och hur de samspelar är konst nog i sig utan att det ska behövas snickarglädje eller ornament. Bauhaus var också väldigt inspirerade av (och inspirerade) både modernism och futurismen. Man såg gärna industrialismen som en förebild, där tåg, flyg och båtar fick stå för inspirationen i form av en ohindrad framåtskridande kraft. Armerad betong och rått stål är vanligt förekommande inslag i Bauhausarkitekturen. Idealet var modernt, och allt det gamla skulle förkastas. Taken på Bauhausbyggnader är platta med ett syfte att vara funktionella – här skulle alla som befolkar ett hus eller ett kontor kunna samlas, gärna i en takträdgård.

För den som vill ha lite Bauhauskänsla hemma gäller det antingen att ha en stor plånbok och köpa tavlor, ritningar eller Mies van der Rohe-möbler, som till exempel den världsberömda Barcelonastolen. Eller så kan man satsa på ett billigare alternativ och inreda med avskalade tavlor i svartvitt.

Bauhausskolan var också känd för sin radikalitet. Ett svenskt exempel på det är den kände arkitekten Le Corbusier som föreslog att Stockholm i sitt moderniseringsarbete skulle riva Gamla Stan, en tanke som om den hade realiserats hade skapat en helt annan känsla i huvudstadens stadskärna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

daynight