Designad takdusch

Förutom att bli ren vill de flesta att ett badrum ska kunna erbjuda en stund för avkoppling från vardagens stress. En takdusch bidrar till känslan av rekreation men kan även bidra med en tidseffektivare duschning. Många väljer takduschen för det visuella utseendet det ger. En snyggt designad lösning kostar betydligt mer, medan en enklare variant inte kostar mer än en vanlig handdusch. De dyrare modellerna erbjuder ofta kalkavvisare på munstyckena vilket innebär att rengöring av produkten blir enklare.

Storlek på taksilen

En avgörande faktor för upplevelsen är storleken på taksil. En större diameter ger ett mjukare ”regn”. En takdusch kan förbruka mer vatten än en handdusch men det går fortare att bli ren. När det kommer till taksilen är 200 mm i diameter en fungerande kompromiss som ger en vattenspridning som passar de flesta. Taksilen kan vara av plast eller metall och det har egentligen ingen betydelse. Det finns lite olika blandare som passar med en takdusch och det gäller att välja en återförsäljare med ett heltäckande sortiment av blandare för att hitta den bästa kombinationen. Valet av blandare kommer att avgöra bland annat hur mycket vatten och energi som går åt och priserna kan variera mycket. En förväntad livslängd på en blandare kan med lite tur vara 20-30 år, så det är en långsiktig investering man gör. Även i valet av takdusch lönar det sig att inte snåla. Det är inte roligt att behöva byta ut en fungerande takdusch bara efter ett par månader för att resultatet inte blev som man önskade.

Den stora trenden

Stora breda takduschar är trenden inom duschvärlden och ska simulera känslan av att stå i ett vattenfall. Det finns många olika modeller och vill man ha en ”yngre känsla” i vattendropparna väljer man de större taksilarna. Designalternativen som har det lilla extra, kostar mest men behöver inte vara bättre än de billigare varianterna. Tanken med takduschar med blandare är att vattnet ska komma mer i form av regndroppar och inte som en stril. Det kan krävas en del extra takhöjd för att få till en bra fungerande takdusch så den som har snålt med utrymme bör tänka över detta.

Spara vatten

För den som vill spara vatten, både generellt och när man duschar kommer här några tips.

  • Hinkar. En del ställer in en hink när de duschar medan vattnet hittar rätt temperatur. Vattnet kan användas i trädgårdslandet.
  • Bor man havsnära, kan man byta ut några duschar mot ett dopp i havet.
  • Diska med balja och undvik en rinnande stråle.
  • Den som har en egen tomt med lite skog eller insynsskyddad terräng, kan kissa ute på sommaren.
  • Regnvattnet är en bra källa till att samla vatten för olika ändamål i trädgården.
  • Tvätta med fulla maskiner, över 50 liter vatten går åt vid varje tvätt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight