Kända byggnader i Stockholm

Stockholm är en stad som är fylld av vackra och spektakulära byggnader. Precis som i många andra huvudstäder runt om i världen har det funnits både ekonomiska resurser och kunskap för att skapa en stadsbild med gott om intressanta hus i Stockholm. Några av dem har rivits under årens lopp när gamla arkitektoniska ideal har fått ge plats för de nya medan andra står kvar än idag. Klart är att de flesta har fungerat inspiration för arkitekter som beundrat de svenska byggnaderna. Här är några hus och byggnader med ett stort arkitektoniskt värde som står kvar i Stockholm idag.

Stockholms stadshus är en byggnad som har blivit ikonisk för staden tack vare sin placering mitt i staden. Oavsett om du kommer med tåget söderifrån eller om du tar en promenad i centrum är stadshuset aldrig långt borta. Med sitt utmärkande torn går det att se från alla håll i staden och den reser sig högt över sin omgivning. På kvällen skapar den dessutom en vacker vy tack vare sitt läge precis vid vattnet. Planerna på ett nytt stadshus i Stockholm lades på bordet 1908, men det skulle dröja till 1923 innan byggnaden var färdigställt. Då blev det omedelbart en turistattraktion som lockade till sig människor från hela landet för att titta på den nya kreationen.

Tessinska_palatset_StockholmEn annan berömd byggnad i Stockholm är Stockholms slott. Den har en betydligt äldre historia än stadshuset, vilket bland annat beror på dess viktiga funktion genom alla år. Slottet har nämligen av naturliga skäl varit tätt förknippat med monarkins säte – och det har ända in i modern tid varit en betydande maktfaktor. Nu har vårt parlamentariska system sett till att monarkin inte fyller en exekutiv roll i politiken längre, men slottet fortsätter att stå kvar som en symbol för forna tiden. Som arkitektoniskt verk håller den hög klass och den brukar ingå på besökares listor av saker att göra under tiden i den svenska huvudstaden.

Även in i våra dagar byggs det byggnader som är intressanta ur arkitektsynvinkel. Kanske är arkitekturskolans byggnad ett exempel på det. Den blev klar först 2015 och är ett ypperligt exempel på modern design. Den som är intresserad av att själv bygga kan besöka Skånska byggvaror för att få inspiration.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight