Le Corbusiers planer för Stockholm

Le Corbusier föddes i Schweiz 1887 och kom för svenskarna att bli känd som mannen som ville riva Gamla stan.

Arkitekt och konstnär med olika namn

Le Corbusier var synonym för Charles-Édouard Jeanneret och han kom att bli känd under bägge namnen; Le Corbusier som arkitekt, Jeanneret som konstnär. Arkitektkarriären tog sin början vid 17 års ålder då han för en av sina lärare skapade en ritning av ett hus som var enkel att följa. Huset står där än idag, trots Jeannerets brist på arkitektutbildning. Han kom aldrig att studera arkitektur då han ansåg sig bättre än sina lärare och hellre ville skapa något nytt än att rita det gamla.

Lésprit nouveau

Jeanneret flyttade till Paris och startade tillsammans med en vän tidningen ”Lésprit nouveau”, den nya andan. Här presenterar Jeanneret tanken att byggnader ska ses som maskiner för boende. Bostaden skulle underordnas dess innehavare, människans behov, och med det kom principerna:

  • Byggnaden ska stå på pelare.
  • Flyttbara väggar och fasad, alltså inte bärande.
  • Horisontella fönsterband och terrass på taket.

Den stora stjärnan

Under 1920-talet är Le Corbusier en av de mest kända arkitekterna och vid arkitekturkonferensen i Aten 1933 är han den stora stjärnan. Han är civilisationskritisk och tycker att städerna blivit omänskliga och vill skapa vackert och harmoniskt. Men hur ska det samverka med hans idé av jättehus på pelare, i betong, som ska underordna sig människan? Han lyckas. Efter andra världskrigets slut skapar han Unité d’habitation i Marseilles, vilket kom att bli hans mest berömda hus. Ett hus med 1 600 invånare.

Stockholm

Le Corbusiers förslag till ombyggnationen av Norrmalms stadsplan innefattade att, mer eller mindre, riva hela Norrmalm och Södermalm. På Norrmalm skulle ges plats för fyra enorma huskroppar för 170 000 invånare. På Södermalm skulle det bli en, i snitt, 45 meter hög byggnad med plats för 110 000 invånare. Gamla stan skulle totalreformeras. De flesta byggnader skulle rivas och bara Kungliga slottet och Storkyrkan bevaras. I övrigt skulle det skapas en öppen plats med gångstråk, kaféer, restauranger och klubbar. Tidningar och arkitekter jublade!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight