Michelangelo

När de stora arkitekterna ska nämnas finns det en arkitekt som ligger i topp. Det handlar om Michelangelo som har blivit en sorts fadersfigur för hela den västerländska arkitekturen efter sin död. Ingenstans finns det en arkitekt idag som inte vet vem Michelangelo var eller vilka byggnader han ritade. Dessutom hade han många fler strängar än bara arkitekturen på sin lyra. Michelangelo var också en världsberömd målare och skulptör där han stod för några av de kändaste verken genom tiderna. Hans sinne för konst och estetik visar sig tydligt i byggnaderna som Michelangelo ritade och som finns att beskåda och beundra än idag.

1200px-Vatican-ChapelleSixtine-PlafondMichelangelo hela namn var Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni – och som namnet antyder var han italienare. Även om det hette republiken Florens på den tiden har Michelangelo ändå blivit en representativ figur för det moderna Italien tack vare hans beslut att skriva på italienska snarare än det traditionella latinet. Som ung pojke visade han snabbt upp enorma framsteg inom de sköna konstarterna och han blev hyllad för sina konstnärliga förmågor. Redan som 17-åring stod han för reliefskulpturen Madonna della Scala som närmast chockerade omgivningen med sin detaljrikedom. Den fortsätter att beundras av åskådare än idag och finns att beskåda i Michelangelos barndomshem.

Som arkitekt finns det framför allt två byggnader som Michelangelo förknippas med. Det ena handlar om biblioteket i Florens som har blivit en berömd symbol för staden. Michelangelo stod för ritningarna till byggnaden när han var omkring 50 år gammal – 1525 – och det är ett klassiskt exempel på den manieristiska arkitekturen. I biblioteketen finns det idag omkring 11 000 manuskript och det fortsätter att ta emot besökare.

Den andra byggnaden som är förknippad med Michelangelo är den kända St Peterskyrkan i Rom. Här var Michelangelo inte bara mannen som stod för ritningarna av den utvärtes fasaden. Han stod också för målningar inuti kyrkan. Det gör kyrkan till en upplevelse för alla Michelangelo-älskare. Michelangelo var en tekniskt skicklig arkitekt som använde hela sitt register av kunskap. Det gör att hans byggnader för alltid lär leva vidare i en eller annan form.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight