Skandinaviska arkitekter

Skandinavien har länge varit en viktig region för arkitekturälskare. Med tanke på den relativt lilla folkmängden, liksom yttre förutsättningar som det karga klimatet, kan det tyckas överraskande att våra länder uppe i norr har lyckats fostra så många duktiga arkitekter. Samtidigt är kanske just det framgångsreceptet eftersom det har tvingat arkitektstudenter att tänka i nya banor. Frågor som funktionalitet och hållbarhet har länge varit viktiga aspekter för arkitekter fostrade i den skandinaviska skolan. Det har lett till en mångsidighet som har gjort att just arkitekter från Skandinavien har setts som nytänkande och banbrytande under många år. Här är några nordiska arkitekter vars namn bär respekt med sig än idag.

Alvar_Aalto1Alvar Aalto är Finlands mest kände arkitekt genom tiderna och han har mer än någon annan påverkat arkitekturen i rätt riktning för skandinaver. Han föddes alldeles i slutet av 1800-talet och fick därmed förmånen att leva i en omväxlande och nytänkande tid. Det speglade av sig i arkitekturen. Aalto påbörjade sin karriär i den allra nordligaste delen av Finland när han drygt 20 år fyllda satte upp sitt eget arkitekturkontor. Snart visade han upp en häpnadsväckande talang som gjorde att hans rykte började sprida sig långt utanför sin hemstad Jyväskyläs gränser. Det finns flera exempel på det här i Sverige eftersom han ritade hus på många olika ställen. Ett exempel på det är Västmanlands-Dala Nation i Uppsala.

615px-Gunnar_Asplund_1940Gunnar Asplund var i mångt och mycket vår svenske motsvarighet till Finlands Alvar Aalto. Asplund var 13 år äldre än Aalto vilket bidrog till att han i viss mån arbetade med en annan typ av arkitekturstil. Medan Aalto var en företrädare för funktionalismen hade Asplund snarare sin hemvist i den nordiska klassicismen. Här skapade han klassiska byggnader och blev snart en auktoritet på området. Det fick till följd att han bland annat utsågs till professor i arkitektur vid Stockholms universitet.

Det finns idag många byggnader som bär Asplunds namn och signum. Stadsbiblioteket i Stockholm är kanske det mest berömda exemplet på det. Även om Asplund dog endast 55 år gammal hann han ge ut flera böcker i ämnet arkitektur samt bidra till området med sin träffsäkra stil, vilket gör honom till ett stort namn i den skandinaviska arkitekturens historia.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight