Svensk arkitektur

Det kan vara svårt att veta vad som kännetecknar svensk arkitektur. Klart står dock att det är ett spännande område som säkert bjuder på både överraskningar och tradition. Här går vi igenom vad som egentligen menas då man säger ”svensk arkitektur”.

Arkitektur med många influencer

Stora drag hos den svenska arkitekturen har förstås inspirerats från utländska inslag. Till en början, kom sådant hit med tillresta arkitekter som inspirerande sina svenska kollegor. Enligt Wikipedia kom de första anmärkningsvärda kom under 1600 och 1700-talet, då gällde det främst inspiration från Europa, men under 1900-talet kom det även ifrån USA.

Trender och arkitektur

Att inspireras av utländska arkitekter har alltid varit en del av svensk arkitektur. Man kan se dessa spår i mängder av historiska byggnader i Sverige. Många gånger har trenderna inom arkitekturen fått egna namn i Sverige. Det som kunde kallas modernism i utlandet, blev funktionalism i Sverige. Även neoklassicism blev gustaviansk stil. Det kan därför vara svårt att hitta en exakt definition av vad som är svensk arkitektur. Det finns helt enkelt för många trådar, trender och intryck ifrån andra länder.

EN röd stuga med vita knutar

En klassisk byggnad som många svenskar tänker på, då man tänker på svenska byggnader är föstås det röda huset med de vita knutarna. Idag används de oftast som sommarstugor och ses överallt i den svenska naturen. För många förblir dessa hus en slags symbol för svensk arkitektur. Husen målades från början av färg som kom ifrån Falu koppargruva. Denna gruva var en symbol för stormaktstiden i Sverige vilket förmodligen kan ha bidragit till en den romantiska och kraftfulla bild många lägger på denna klenod. Oavsett vad man tycker om de röda husen, pryder de ofta våra svenska landskap. Man skulle kunna säga att de blivit en del av den svenska naturen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight