Ljusarkitektur
Inom arkitekturen kallar man den del, där det främsta arbetet kretsar kring ljus, för ljusarkitektur. En ljusdesigner kan använda en mängd olika metoder för att få ljuset i, eller utanför en anläggning att fungera på olika sätt. Det är ingenting nytt att ljus används för att lyfta fram en miljö på ett särskilt sätt. Detta kan tillföra en hel del estetiska värden och även förbättra vardagslivet för exempelvis boenden. Även inom området för människors hälsa, diskuteras ofta flitigt hur viktigt ljuset är för välmåendet.
Ljusdesignerns arbete
För att få fram ett bra ljus krävs noggrann planering på förhand. Olika ritningar behöver tas fram där man kan testa hur olika slags lampor/ ljusriktningar/ ljusmängder, kan fungera tillsammans. Detta görs med fördel i en simulerad datormiljö. Man måste även arbeta med olika kostnadsberäkningar då elektricitet kostar en hel del med mycket belysning. Det gäller med andra ord att den som arbetar med ljusarkitektur nyttjar exempelvis en kampanj för el och alltid har det bästa priset. För att få en så bra ljusmiljö som möjligt, måste man hitta rätt ljus, på rätt plats och tid. Detta är ett välkänt uttryck inom ljusbranschen.
Att hitta rätt ljus, plats och tid
För att hitta det rätta ljuset måste man göra som man gjort vid många kända byggnader inom arkitekturområdet. Man bör hålla koll på att ljuset passar just den närmiljö där det ska presenteras. Andra tankar man bör lägga tid på, är hur det ska styras. Man bör även fundera minst lika mycket på de ytor som ska belysas. Slutligen måste man analysera vilken tid på dygnet ljuset ska användas, och hur det påverkar hela scenen. En fasad som är starkt upplyst på natten blir exempelvis väldigt dramatisk till sin karaktär.