Corten på husfasader
Arkitekter och husbyggare letar ständigt efter nya hållbara och spännande material att använda vid husbyggen. Ett av de senaste när det kommer till fasade är corten- eller corténstål. Många skulle troligen säga att stål är ett direkt olämpligt material att ha som fasad på ett hus, särskilt i kustmiljöer där salthalten i luften är hög, eftersom stål rostar. Cortenstål är rosttrögt, det vill säga det rostar långsammare än andra ståltyper, och av den anledningen har materialet i första hand använts för att tillverka avgasrör, plåtkaminer, skorstenar (rökrör) och värmeledningspannor. När det här stålet utsätts för exponering, under en viss tid, och korrosiva förutsättningar, bildas det en jämn och tät oxidering på ytan. Detta oxiderade ytskikt, som vid exponering för väder och vind ändrar färg från varm brunorange till mörk purpurbrun, var troligen det som lockade arkitekter och andra designers att i början av 2000-talet, börja använda cortenstål som ytmaterial på en husfasad.
Underhållsfritt och beständigt
Cortenstål är en amerikansk produkt och varumärke utvecklat av United States Steel Corporation. Om Usa inför tullar på stål kommer priset på cortenstål dessvärre att öka men förhoppningsvis inte så mycket att materialet blir för dyrt att använda till husfasader. De stora fördelarna med cortenstål är att, om det monteras rätt, är helt underhållsfritt och att det går att användas till mycket, inte bara i industrimiljöer eller husfasader. Materialet har blivit mycket populärt till skulpturer, trädgårdskonst och som stora planteringslådor. Patinan förändras i sin egen takt, den går inte att påskynda, och under de första åren ger patineringsprocessen upphov till rostvatten. Använder man cortenstål som material på husfasaden måste detta rostvatten samlas upp och avlägsnas för att det inte ska missfärga andra byggmaterial på närliggande ytor. Byggmaterial som särskilt lätt missfärgas av rostvatten är betong och puts, matt emalj, oglaserat tegel, varmförzinkat stål (som är omålat), sten och trä. Crotenstål fungerar bra ihop med andra metaller men det är viktigt att se till att det inte kan uppstå spaltkorrision mellan cortenstålet och det övriga materialet. Vatten och smuts får med andra ord inte samlas i fogen eftersom det då kan uppstå materialskador.
Ovanliga material ger intressanta hus
Oavsett om du ska bygga ett nytt hus, byta fasad på ditt befintliga hus eller piffa upp din trädgård med planteringslådor med ett vackert och uppseendeväckande material, får du vara beredd på att det kan komma att kosta en hel del. En lösning kan vara att öka lånet på huset en aning. Om du inte redan har gjort det, kan det vara ett smart drag att samla all dina lån på ett och samma ställe. Om du planerar att bygga ett hus med cortenstål, eller byta ut den befintliga fasaden på ditt nuvarande hus till cortenstål, är det viktigt att du först tänker igenom huruvida du har tid och ork att samla upp och leda bort rostvattnet som kommer att uppstå de första åren. Tänker du på stora odlingslådor av cortenstål att ställa på altandäcket eller uteplatsen, måste du vara medveten om att rostvattnet ger bestående fläckar på träet eller stenplattorna. Bekymret löser du enklast genom att gräva och såga ur lite extra och till exempel lägga stensingel runt om.