Så utbildar du dig till arkitekt
Har du alltid varit intresserad av byggnader eller är du kanske en riktig fena på att rita och designa? Då kan yrket som arkitekt vara något som kan passa dig. Ett vanligt missförstånd är att man tror att det bara räcker med att kunna rita snyggt, men vill du designa byggnader krävs mer än så. Till att börja med måste du se till att du har en utbildning bakom dig från arkitektprogrammet. Denna utbildning pågår vanligtvis under 3-5 år.
Har du hittat ditt intresse redan i gymnasiet behöver du se till att du har grundläggande behörighet för att kunna ansöka till arkitektprogrammet på högskola eller universitet. Grundläggande behörighet betyder att du ska ha godkänt betyg i Naturkunskap B, Matematik C, Samhällskunskap A, Naturkunskap 2 alternativt Kemi A, samt Fysik A.
Hur jobbar en arkitekt?
När man hör ordet arkitekt är det lätt att associera till hur arbetet framställs i amerikanska tv-serier eller filmer. En arkitekt är en person som jobbar sent in på natten (gärna i mörkret) och designar byggnader i månens sken. För att ta sig till kontoret använder de sig av sin cykel och på ryggen bär de en ryggsäck full med pappersrullar, linjaler och vinkelhakar.
Nja, riktigt så är det kanske inte, även om många absolut jobbar sent eller tar cykeln till arbetet. Är du intresserad av att skaffa dig en cykel kan du med fördel besöka tooorch.com, men det är inte cyklar vi ska prata om här.
Enkelt förklarat kan man säga att en arkitekts arbetsuppgift är att arbeta fram och planera hur byggnader eller hus ska se ut. Det kan vara så att man både designar utseendet och hur de faktiskt ska byggas. Här gäller det att hitta lösningar som uppfyller kundens behov, samtidigt som de är hållbara och ordentliga.
Hur ser framtiden ut?
Att ha koll på hur arbetsmarknaden ser ut innan du börjar att utbilda dig är en god idé. När det kommer till arkitekter är konkurrensen relativt liten och allt fler arkitekter behövs. Idag är det många nya bostäder som byggs och det förväntas bli ytterligare en ökning under de närmaste 10 åren. Det, i sin tur, betyder att efterfrågan kommer att finnas kvar ett tag till. Vill du utbilda dig till arkitekt är det hög tid att satsa på gymnasiebetygen så att du kan komma in på den högskoleutbildning eller universitetsutbildning som du vill ha!