Kristallpalatset i Madrid

Kristallpalatset, som på spanska heter Palacio de Cristal (vilket egentligen betyder Glaspalatset), ligger i Retiroparken i Madrid, och är utan tvekan en av höjdpunkterna i den stora parken. Kristallpalatset är nämligen precis vad det låter som – ett 750 kvadratmeter stort ”palats”, med väggar och tak helt i glas. Kristallpalatset byggdes ursprungligen för Exposición de las Islas Filipinas, en utställning som hölls i Madrid samma år som palatset byggdes (då man visade upp olika blommor från Filippinerna), men idag används byggnaden framförallt för utställningar av modern konst. Även när ingen utställning pågår i palatset är det dock värt att besöka det, för att skåda in i palatsets solbelysta interiör, och för att vila en stund intill fiskdammen med sina cypresser som ligger framför palatset. Fiskdammen är konstgjord, och anlades samtidigt som Kristallpalatset byggdes. Cypresserna är av en särskild typ som särskiljer sig genom att den nedre delen av deras stam och deras rötter befinner sig under vatten. Förutom cypresserna omges också palatset av kastanjeträd, vilket gör Kristallpalatset och dess intilliggande omgivningar till en rogivande och lummig plats.Interior_Palacio_de_cristal

Arkitekten bakom Kristallpalatset var Ricardo Velázquez Bosco. Han inspirerades starkt av Crystal Palace, som hade byggts i London år 1851 av Joseph Paxton inför en utställning om industriarbete i staden. Således skapade Velázquez Bosco ett annat glashus inför en annan utställning i Madrid år 1887.

Även om man knappast har möjlighet att bygga något i samma skala som Kristallpalatset hemma i sin egen trädgård, kan man skapa sin egen miniatyrvariant av Kristallpalatset i form av ett växthus. På Byggmax.se finns ett stort utbud av växthus i olika stilar – kanske också ett som liknar ett palats?

Inte långt från Kristallpalatset hittar man en annan byggnad som Velázquez Bosco har skapat, bara några år innan han byggde Kristallpalatset. Det handlar om Velázquez-palatset, en imponerande byggnad med en fasad av tegel och vackert kakel. Också denna byggnad skapades inför en utställning, denna gång en nationell utställning om gruvindustrin i Spanien. Byggnaden användes dock även under utställningen om filippinska blommor, tillsammans med Kristallpalatset. Idag tillhör byggnaden Spaniens kulturministerium, och används som utställningssal för konstmuseet Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofias tillfälliga utställningar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight