Starta arkitektfirma

Att starta en arkitektfirma är många arkitekters dröm. Att driva en egen firma innebär givetvis mycket arbete men att bland annat få bestämma över sin egen vardag är en fördel som väger tungt. Det första man bör tänka på är vilken typ av bolagsform man ska använda sig av. Man bör då fråga sig om man vill satsa helt på företaget eller om man vill behålla sin anställning och samtidigt driva ett företag. Det sistnämnda alternativet kan vara bra att börja med då man på så sätt kan bygga upp en kundstock i lugn ro. Att starta en enskild firma eller handelsbolag (ifall man har en partner) är bra bolagsformer då den initiala investeringen är liten. Man är dock personligt ansvarig för företagets skulder, något som dock är lättare att hålla koll på om man har en liten omsättning. Väljer man istället att satsa helt på sin arkitektfirma så bör man starta ett aktiebolag. Då krävs det en investering på 50 000 kronor plus andra investeringar i bland annat bokföring & försäkringar. Med ett aktiebolag är man inte personligt ansvarig för företagets skulder.

Arkitekter som bedriver ett kreativt företagande

En del arkitektfirmor har valt att hitta inspirationen på de mest oväntade byggnaderna genom ett barns perspektiv. Arkitektfirman Tengbom bestämde sig för att bjuda in några barn som fick bygga helt fritt i dataspelet Minecraft. Man kallade evenemanget för “Framtidskalaset” och barnens kreativitet flödade hela dagen då man byggde saker som mycket väl kan bli framtidens byggnader. Arkitektfirman är helt övertygade om att barnen vet vad de vill ha i dagens hem och vad de framförallt saknar i hemmen. Några av barnen valde att bygga maffiga lyxhus med funktioner som automatiska dörröppningar och kreativa lampfunktioner. En del valde att bygga på ett visst sätt för att det ser coolt ut medan andra reflekterade över vad som är modernt och vilka funktioner som underlättar i människors vardag. Detta är ett bra exempel på framtidens företagande inom arkitektur och det kan också fungera som en motivationsfaktor för de som vill starta en arkitektfirma. När man har ett eget företag och när man byggt upp lite eget kapital finns det stora möjligheter för att bedriva ett kreativt företagande då man inte längre är bunden till att var anställd i ett företag med en redan etablerad strategi.

Ta steget att starta en arkitektfirma

När man väl bestämt sig för att starta en arkitektfirma uppkommer frågan om hur man ska finansiera allting. med företagslån kan man få hjälp att komma igång med verksamheten. Att göra en företagsbudget för en överskådlig framtid kan vara ett bra första steg för att få någorlunda koll på utgifterna. Det är inte bara kostnader för aktiebolag och försäkringar man behöver. Utgifter för skatter & moms samt betalning till leverantörer är ofta högre än man först tänkt sig. Därför bör man räkna med att inte ta ut någon egen lön under den första tiden som företagare. Det är då bra att ha en buffert som kan täcka de utgifter man har i privatlivet. Företagslånet bör alltså inte gå till att betala lön till sig själv. En arkitektfirma brukar i snitt debitera 700 kronor per arbetad timme. En stor del av de pengarna går dock till skatter & moms vilket gör att man noggrant måste planera för hur inkomsterna ska täcka alla utgifterna man kommer ha.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

daynight