Nya fönster i gammalt hus
Fönstren är avgörande för husets utseende. Nya fönster kan helt ändra intrycket av ett hus, och de bör därför väljas med omsorg. Om man väljer fönster, som inte alls passar till husets ursprungliga arkitektur, kan man riskera, att husets värde försämras.
På 1970- och 80-talet fick många äldre hus bytt fönster. Dessvärre var kvaliteten på fönstren inte alltid den bästa. Man tog inte heller alltid hänsyn till hur de ursprungliga fönstren så ut. Men man hade ofta tänkt noga på de ursprungliga fönstrens utseende. Därför är det en mycket bra start, om man kan få reda på hur de ursprungliga fönstren så ut. Här kan du hitta billiga fönster om du vill titta närmare på urvalet.
Fönstren lägger stilen
Fönstrets ”mönster” – alltså uppdelning i mindre fack – och spröjsarna är en mycket iögonfallande del av fönstren. Det är här, du kan ”skruva upp eller ner” för den signal, ditt hus ska sända. Alla hus har ursprungligt tecknats i en bestämd stil.
Det kan verka lockande att ändra 70-talsvillan till en bondidyll med spröjsade fönster eller att byta ut de spröjsade fönstren i bondhuset med några ordentligt stora fönster, som kan släppa in mycket mera ljus. En del hus har fått fönstren bytta en gång redan. Om de inte passar till huset, kan man med nya fönster få tillbaka huset till det ursprungliga uttrycket.
Överväg spröjsar
Idag är spröjsar typiskt de så kallade energi- eller wienerspröjsar. Uppdelningen med spröjsar är så att säga fusk. Spröjsarna har helt enkelt klistrats på glaset eller ev. tappsamlats in i ramarna på båda sidor av rutorna.
Det betyder, att fönstret har en stor ruta, och det ger en betydligt mindre energiförlust jämfört med ett fönster med många små rutor. För att komplettera det visuella uttrycket monteras en avståndsskena mellan glasen, och man ska titta mycket noga för att upptäcka, att det er energispröjsar.
Kontrollera bredden
Eftersom energispröjsar baran sätts på för utseendets skull och inte har någon konstruktionsmässig funktion, kan de ha olika bredd, och gäller det att hålla tungan rätt i munnen. De gammaldags spröjsarna med kittade rutor var normalt 19-26 mm breda. Gängse mått för energispröjsar ligger från 20-42 mm, och det är viktigt, att bredden är så nära de ursprungliga spröjsarna som möjligt.
Väljer du fönster med de genomgående ”gammaldags” spröjsarna i kittfalsade och kopplade fönsterramar, kan du få spröjslösningar, som är helt originala i förhållande till husets ursprungliga fönster – också med A-märkning. Speciellt i äldre hus har man använt otroligt många resurser på att få proportionerna att passa, så ögat ser det som en vacker byggnad. Kompromissar man, kommer dimensionerna inte att passa, och speciellt i en säljsituation är det viktigt, att fönstren passar arkitektoniskt till huset.